Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Tina Bru under lanseringen av Høyres nye skoleløfter.

Reagerer på Høyre-forslag: «Galskap», «håpløst» og «hårreisende» 

Politikere fra både høyre- og venstresiden mener det er en dårlig idé med flere skoletimer for de yngste elevene. 

Publisert Sist oppdatert

Høyre har lansert sine skoleløfter før valget. Særlig ett av løftene vekker sterke reaksjoner, at Høyre vil veksle én time SFO inn i én time skole hver dag på småtrinnet.

– Vi vil starte med de yngste og trappe opp gradvis, sa nestleder i Høyre, Tina Bru, under lanseringen av skoleløftene.

Reaksjonene fra de andre partiene kom raskt.

 – Galskap å tvinge seksåringer til å sitte enda mer stille, var reaksjonen VG fikk fra  Erling Sande i Senterpartiet.

– Dette er håpløst fra Høyre. Dagens elever går to skoleår lengre på skolen enn før, uten at det har ført til mer læring. Dette er en oppskrift på flere skoleleie elever, mener Rødts Hege Bae Nyholt, som er leder av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

– Mer skole for førsteklassingene er et hårreisende forslag fra Høyre, skriver nestleder i MDG, Jonas Maas Nilsen, i en e-post.

Jonas Maas Nilsen.

Han mener det vil kvele læringslysten og skolegleden hos førsteklassingene. Også han peker på at elever i dag har langt flere timer på skolen enn i tidligere tider. 

– Det har nylig vært gjennomført evaluering av seksårsreformen, og et av hovedfunnene var at det er for lite lek i førsteklasse. Det er absurd at Høyre sitt svar på det er at det skal bli enda mindre lek, skriver Nilsen.

SVs Andreas Skjalg Unneland sier til VG at  det er kunnskapsløst å tro at skolen automatisk blir bedre om man bare presser mer teori og lengre skoledag på små barn.

– Et steg mot 50-tallet

Heller ikke fra borgerlig side er det mye støtte å hente.

– Skolen trenger ikke flere timer, det er allerede blitt lagt til et helt nytt skoleår de siste tiårene, sier Himanshu Gulati i Fremskrittspartiet til VG.

Himanshu Gulati.

KrFs Ida Lindtveit Røse mener heller at skoledagen bør forkortes og at milliardene som spares, brukes på å øke læreres lønn og forkorte undervisningstiden til kontaktlærere.

– Det er helt oppsiktsvekkende kunnskapsløst at Høyre ønsker lengre skoledager for de minste barna. Det er stikk i strid med OECD sine anbefalinger, lange skoledager gir ikke mer læring, sier hun i en kommentar til NTB.

Fra Venstre reagerer de sterkest på Høyres løfte om å senke terskelen for å ta elever ut av den vanlige skolen og inn i alternative opplæringsarenaer.

– Hvis Høyre vil ta elever med utfordringer ut av den norske fellesskolen, så er det et steg mot 50-tallets skolepolitikk. Vi risikerer mer utenforskap og større problemer på sikt. En bjørnetjeneste for elevene, sier Venstres nestleder Sveinung Rotevatn i en uttalelse.

– Vi må få mer ro og disiplin i klasserommet. Men løsningen er ikke å skyve barn ut av fellesskapet – det er å faktisk gi lærerne tid til å følge opp elevene bedre, sier han.

– Er ikke for mye skole

– Jeg kjøper ikke premisset om at det er for mye skole, sa Tina Bru i Høyre under lanseringen av løftene.

– Problemet er ikke at for mange lærer seg for mye for tidlig, fortsatte hun.

Hun peker på at meningen med den ekstra skoletimen hver dag er at elevene skal få mer tid sammen med en lærer.

– Vi vil gi elevene mer skoletid sammen som de kan bruke på praktisk og variert undervisning, sa hun og har understreket at elevene ikke skal bruke den ekstra timen på å sitte bak en pult.

Dette er Høyres skoleløfter

Høyres læringsløfte

  • Veksle én time SFO inn i én time skole hver dag på småtrinnet. Ekstra tid med en kvalifisert lærer gir bedre tid til å gjøre skolen mer praktisk, og jobbe med lesing og regning. Starte med 1. trinn og trappe gradvis opp.
  • Ansette flere yrkesgrupper i skolen for å avlaste lærerne slik at de kan bruke tid på undervisning og være sjefen i klasserommet.
  • Sikre at lesing, skriving og regning prioriteres i alle fag.
  • Garantere ekstra hjelp til elever som strever med lesing, skriving og regning på alle nivåer.
  • I kommuner hvor skoleresultatene er dårlige over tid, skal staten inn og hjelpe.
  • Være garantisten for kartleggingsprøver, nasjonale prøver, lekser og karakterer.
  • Den lovfestede retten til tilpasset opplæring skal bedres gjennom økt bruk av nivådeling.
  • Alle elever skal kunne ta fag på et høyere nivå, og skolen skal ha en plan for elever med høyt læringspotensial.
  • Lage en 10-års plan for å styrke realfag i skolen – både for å heve elevenes ferdigheter og få flere til å velge real- og teknologifag. Vi vil blant annet innføre én ekstra time naturfag i uka på ungdomsskolen og opprette flere talentsentre i realfag.

Høyres ordensløfte

  • Fjerne hinder i taushetsplikten slik at politi, barnevern og myndigheter kan dele informasjon om elever som er relevant for skolen.
  •  Gi alle som jobber i skolen særskilt vern mot vold og trusler .
  • Senke terskelen for å sende elever ut av skolen og inn på alternative opplæringsarenaer.
  • Foreldre skal få SMS-varsling når barnet ikke møter på skolen.
  •  Skolelunsjen skal være skjermfri.
Powered by Labrador CMS
OSZAR »