
Skoleelever blir mer opptatt av selve karakteren enn å lære noe
Når elever får karakterer i ungdomsskolen, kan de bli mer opptatt av å få gode karakterer enn av selve læringen.
Det viser en undersøkelse gjort av Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).
Undersøkelsen viser at karakterer i ungdomsskolen ofte fører til at elevene fokuserer mer på prestasjon enn på læring. Særlig jenter kjenner på et økt press og frykt for å gjøre feil når vurderingen skjer med karakterer.
Undersøkelsen, som bygger på spørreskjemaer til elever i 7. og 9. klasse samt observasjoner og intervjuer ved sju skoler, undersøker hvordan karakterer påvirker elevenes motivasjon, trivsel og deltakelse – og hvordan lærere forholder seg til karaktersetting.
Resultatene viser at karakterer i mange tilfeller styrer elevenes innsats. Over 60 prosent sier at karakterene gjør dem mer opptatt av resultatet enn av hva de faktisk lærer.
– Mange elever velger oppgaver de vet de mestrer, fremfor oppgaver som utfordrer dem faglig. Dette gjelder særlig i 9. klasse, hvor karakterene får større betydning, sier Ditte Nissen Storgaard, seniorrådgiver i EVA.
Samtidig peker elevene på at karakterer kan være motiverende – de gir et tydelig bilde av faglig nivå og kan bidra til økt innsats.
Men karakterpresset har også en bakside. 65 prosent sier de blir mer redde for å gjøre feil når de får karakterer. Nesten en fjerdedel oppgir at de ofte eller alltid er redde for å si noe feil i norsk- og mattetimene. Blant jentene gjelder dette hele 34 prosent, mot 12 prosent blant guttene.