
Høyre vil ha mer skole for førsteklassingene
Erna Solberg vil ha mer læring for de yngste. Høyre vil gjøre én SFO-time til skoletid hver dag for de yngste elevene.
– Vi leverer ikke godt nok, var budskapet fra Høyre-leder Erna Solberg da hun tirsdag denne uka leverte partiets nye skoleløfter før valget.
På en provisorisk scene på en takterrasse et steinkast fra Stortinget, lovet hun mer læring for de yngste elevene, større ambisjoner for realfagene og tiltak mot uro og bråk i klasserommene.
– Et av våre viktigste løfter er fullstendig absurd. Det er å sikre at alle barn lærer seg å lese, skrive og regne skikkelig. Fordi vi ikke klarer noe så fundamentalt grunnleggende i dag, sa nestleder i Høyre, Tina Bru, da hun gikk på scenen etter Solberg.
– Starte med de yngste
Hun viste til at det i dag er 15 000 elever som går ut av grunnskolen hvert år uten å kunne lese godt nok. Ett av forslagene for å bøte på det er flere skoletimer til de aller yngste elevene.
Høyre ønsker mindre SFO og mer skole gjennom å gjøre én SFO-time hver dag til skoletime, og de vil starte med første trinn.
– Vi vil starte med de yngste og trappe opp gradvis, sier Bru.
For elever som ikke går på SFO, som er en frivillig ordning, betyr forslaget at skoledagen blir lengre. Over 90 prosent av førsteklassinger går på SFO.
Høyre ønsker også flere yrkesgrupper inn i skolen for å frigjøre mer tid for lærerne.
– Elevenes utfordringer som ikke handler om læring skal andre yrkesgrupper ta seg av, sier Bru.
Hun viste til en undersøkelse hvor sju av ti lærere svarte at mulighetene til å følge opp elevene på en god nok måte har blitt dårligere. Bru trakk fram hvordan lærere må være både psykologer og helsesykepleiere i tillegg til lærere.
– Det er en meningsløs bruk av dyktige folk som har studert for å bli eksperter på å undervise.
Å få flere yrkesgrupper inn i skolen har gjennom flere år vært et gjentakende løfte fra partier på både høyre- og venstresiden i politikken. I 2019 var Utdanningsnytt på Trudvang skole som den gang hadde 14 miljøterapeuter.
– Det er behov for andre yrkesgrupper i skolen. Vi må sørge for å bygge et lag rundt eleven, sa Høyres Jan Tore Sanner. Da var han kunnskapsminister i den daværende Solberg-regjeringen.
– Disiplinen tilbake
Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, var også hanket inn til pressekonferansen for å snakke om tiltak for å slå ned det Solberg kalte en trend med mer uro og bråk.
– Vi skal få roen og disiplinen tilbake i skolen, sier Svenneby og fortsatte:
– Det er foreldrene, ikke lærerne, som skal bruke tid på oppdragelsen. Lærerne utdanner seg med et ønske om å undervise, og det skal de få lov til å gjøre.
Ett av tiltakene er å senke terskelen for å sende elever ut av skolen og inn på alternative opplæringsarenaer.
– Vanlig klasseromsundervisning fem dager i uka passer ikke for alle elever, sier Svenneby og viste til at de ønsket samarbeid med private og ideelle aktører for å utvide tilbudet for alternative løsninger.
Vil koste to milliarder
Erna Solberg anslår overfor NTB at tiltakene totalt, inkludert blant annet innføring av en ekstra undervisningstime og ansettelse av andre yrkesgrupper som miljøarbeidere og sosiallærere for å avlaste lærerne, kommer til å koste rundt 2 milliarder kroner.
Hun vil se på hvordan de skal innføre den ekstra undervisningstimen i praksis for å sørge for at arbeidsbelastningen ikke blir høyere.
– Vi må forhandle og snakke med lærerne. Vi kan enten ha flere lærere for å løse dette, eller så kan vi gjøre noe med selve arbeidstiden og ta ned internbyråkratiet på skolene på andre områder, sier hun til NTB.